Novi Sad

Novi Sad är Serbiens andra största stad och ligger ca 80 km norr om huvudstaden Belgrad. Den är mycket vackert belägen intill floden Donau, det grönskande berget Fruska Gora och den bördiga Pannon-slätten. Staden är präglad av jordbruksnäringen men också av handeln i området. Den är multietnisk vilket innebär att stadens ca 350.000 invånare omfattar minst 25 nationaliteter som har samsats under olika epoker och regimer. Ungrare och slovaker utgör t ex stora minoritetsgrupper, men även kroater, bosnier och romer lever tillsammans. Novi Sad utgör en naturlig gräns och mötesplats mellan syd och norr, där slaviska folk påverkats och klämts mellan Balkans turkiska och Centraleuropas germanska kulturer och makthavare. Broarna som sträckts över Donaus ström är stadens signum som talar om vikten av förbindelser och relationer som håller samman. Idag utgör flyktingar en stor del av befolkningen, som kommit från grannländerna under 90-talets Balkankrig.

Här har de evangeliska grupperna och församlingarna också byggt broar mellan folk, vilket märks när man ser mångfalden i deras bakgrund. Man räknar med 10-15 olika evangeliska församlingar i Novi Sad, varav alla har färre än 100 medlemmar. Betelförsamlingen Hönö har under ca 30 års tid haft kontakt och hjälpt en av dessa församlingar, den Evangeliska Kyrkan. forsamlingen har ca 80 medlemmar som samlas i baptistkyrkans lokaler regelbundet. Man bedriver verksamhet för vuxna, diakoni för äldre, samt barn och ungdomsgrupper där Monika Vasiljevic är ansvarig. Hon arbetar i ett nära samarbete med frivilliga ledare och några andra församlingar. Under åren har Betelförsamlingen och Evangeliska Kyrkan i Novi Sad utvecklat en fin och djup samhörighet genom bl à resor och utbyten som gjorts med både ungdomar och vuxna. Vi har umgåtts och lärt känna varandra, fått större förståelse och kärlek för varandras situationer och känner oss som vänförsamlingar idag. Tillsammans sprider vi det goda budskapet genom de gåvor som båda församlingarna har fått från Gud. Betelförsamlingen stödjer Monikas tjänst.